Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-05-31. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Projekt Näktergalen

– en ny väg in i det svenska samhället​ för unga flyktingar

 

Projekt Näktergalen går ut på att studenter från Högskolan blir mentorer åt ensamkommande flyktingungdomar. Syftet är att stödja ungdomarna i deras integration i det svenska samhället.

 Projekt Näktergalen är ett samarbete mellan Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad, Halmstads kommun, Region Halland och Länsstyrelsen.

Syftet med projektet är att stödja ensamkommande barn och ungdomar i deras integration i det svenska samhället och ge dem en mentor under den första tiden i Sverige. Idén kommer från Malmö Högskola där projektet har drivits sedan flera år tillbaka.

I december 2017 kommer en femte omgång av projektet att starta. Tolv studenter kommer att vara mentorer åt ensamkommande flyktingungdomar i åldrarna 16–19 år som läser på Kattegattgymnasiet i Halmstad.

Första omgången hölls 2014. Då var åtta studenter på lärarutbildningen mentorer för åtta flyktingungdomar i åldern 16–19 år som läste svenska på Sannarpsgymnasiet i Halmstad. I augusti 2015 startade en andra omgång av projektet, och i februari 2016 den tredje.

Paren träffas några timmar i veckan under åtta månader och det anordnas en rad aktiviteter. Mentorerna får utbildning och handledning på Högskolan.

 

Är du intresserad av att bli mentor i höst?

Här finns mer information!


Det har varit väldigt givande och spännande. Jag har fått nya perspektiv och lärt mig en massa nya saker.

Kajsa Carlsson, mentorSidan uppdaterad 2018-05-31