Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-07-12. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

”Jag vill bidra till integrationen”

Hur är det att vara mentor i projekt Näktergalen? Vi frågade Kajsa Carlsson, student på ämneslärarutbildningen, som har varit mentor vid två tillfällen, första gången 2014.

Varför valde du att bli mentor?
Jag ville bidra till integrationen på något sätt. Detta projekt startades i Halmstad under min andra termin på Högskolan och jag tyckte att det lät som ett spännande uppdrag. Jag läser till ämneslärare och såg en chans att få en bild av hur en del av mina kommande elever upplever sin första tid i Sverige och sin skolgång. Jag hoppades på att få en bredare bild av mina kommande elever och lära mig nya saker. Vilket jag verkligen har gjort och ledde till att jag valde att bli mentor ytterligare en gång.

Hur har det varit?
– Det har varit väldigt givande och spännande. Jag har fått nya perspektiv och lärt mig en massa nya saker. Det har varit väldigt lärorikt att ha en nära kontakt med en annan person som kommer från andra förhållanden än mig själv. Vi tenderar ofta att umgås med människor med samma bakgrund som oss själva. Det är roligt att se att vi faktiskt så mycket gemensamt med personer vi aldrig har mött förut. Ungdomarna är väldigt drivna och har många framtidsdrömmar och det känns bra att på sitt eget sätt förhoppningsvis kunna hjälpa dem på vägen mot sina mål.

Vad gör man som mentor?
– Som mentor är du en ’’vuxen kompis’’ till en nyanländ ungdom. Du och din adept, som ungdomarna kallas, väljer själva vad ni vill göra. Ni ses ungefär en gång i veckan i ungefär två timmar. Alla gör olika saker beroende på vad adepterna har för önskemål eller behov. Det kan vara en fika på stan för att prata, träffas och göra läxor ihop, ta en promenad eller göra en aktivitet. Det är helt upp till er själva.

– Jag tror att det är just valmöjligheterna och öppenheten som är nyckeln till att projekten som vi har genomfört har var så lyckade, alla har utgått från sig själva och sin adept och det har blivit ett väldigt personligt projekt.

Kan du rekommendera andra att ta sig an uppdraget?
Jag kan varmt rekommendera alla studenter att vara med i projektet. Du kommer att lära dig mycket om dig själv med även om hur det är att vara ny i Sverige. Det är framför allt ett väldigt viktigt och aktuellt projekt. Tveka inte att höra av dig till Ewa Wictor om du vill veta mer om projektet eller har frågor. Du får gärna höra av dig till mig också om du har några funderingar.

Sidan uppdaterad 2018-07-12